Sprzęt do gastronomii

Urządzenia wykorzystywane w gastronomii powinny cechować się całkowicie innymi parametrami, niż te, który wykorzystujemy do użytku domowego. W bardzo wielu przypadkach chodzi tutaj głównie o większe rozmiary konkretnych urządzeniach. Zmywarka gastronomiczna nijak ma się do zmywarki, którą stosujemy w domu.

Głównie rozmiary tej zmywarki są znacznie większe, aby możliwe było umyć się równocześnie nawet kilkudziesięciu kompletów zastawy stołowej.
Dodatkowo zmywarka taka ma także funkcję autoklawu, czyli pozwala na całkowite wyjałowienie zmywanie naczyń, a tym samym zagwarantowanie ich sterylności aseptyczność w przypadku usług gastronomicznych jest nadal kwestią dość problemową, dlatego że często, pomimo iż posiadanie takiego urządzenia jest wymagane, niestety lokale gastronomiczne nie wywiązują się z tego wymagania i nie uruchamiają zmywania z wykorzystaniem autoklawu. Projekt gastronomii zakłada, że wszystkie użyte rozwiązania powinny być na tyle przyszłościowe, aby możliwe było zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa i jednocześnie ażeby jakość świadczonych usług była jak najwyższa. Projekt lokalu bez wątpienia nie jak ma się do obietnice stosownego poziomu BHP, lecz musimy pamiętać o tym, że w bardzo wielu przypadkach odpowiednio wykreowany lokal pozwala na umiejscowienie konkretnych rozwiązań w taki sposób, że korzystanie z nich będzie na tyle łatwe, iż nikt nie będzie rezygnował z ich przeznaczenia. W należycie zaprojektowany miejscu wszystkie mechanizmy powinny sprawować się bez zarzutu i równocześnie gwarantować pozyskanie stosownego efektu.

Zobacz: winterhalter.

Dodaj komentarz