Dieta bezglutenowa

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się problemami po spożyciu produktów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Na nieszczęście choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo właściwie uniemożliwia normalne życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie nawet najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc trzeba wybierać jedynie i jedynie takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest niełatwo dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak de facto w większości gotowych dań. To powoduje jednak, żeby eliminowanie go z diety i dobieranie posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (polecamy: dieta bezglutenowa). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są też droższe, więc trzeba się liczyć z tym, że taka dieta będzie również droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Powinno się z uwagą prześledzić składy wszystkich produktów spożywczych, aby upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (warto także zobaczyć: dozwolone produkty w diecie bezglutenowej). Jedynie takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. W wielu sytuacjach potrawy trzeba zawsze przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Na nieszczęście cały ten sposób żywienia jest trudny i zabiera dużo czasu, ale osoby chore na celiakię po prostu nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Źródło informacji: pizza bezglutenowa.

Dodaj komentarz